Historia

Lidingö Jolleseglare (LJS) är Lidingö Båtförbunds ungdomsverksamhet. Lidingö Jolleseglare är också en ideell idrottsförening ansluten till Riksidrottsförbundet genom Svenska Seglarförbundet.

1985 startade Lidingö Båtförbund ungdomsverksamheten Lidingö Jolle Center (LJC) på Bosö Båtklubb. Grundarna av LJC var samtliga båtklubbar runt om på Lidingö. Tanken var att gemensamt samla öns seglingsintresserade ungdomar i en gemensam satsning. Denna typ av gemensam satsning var Lidingös båtklubbar först ut i Sverige med.

Efter några år valde LJC att ansluta sig till Seglarförbundet för att deras medlemmar skulle ha möjlighet att delta i kappseglingar för klubbens räkning. LJC ville också arrangera kappseglingar på Askrikefjärden, i sammarbete med SSF. I samband med det bytteklubben namn till Lidingö Jolleseglare (LJS) efter SSFs önskemål.

2010 flyttade LJS verksamheten till Bosön på Lidingö (Riksidrottsinstitutets mark) för att komma närmare segelbart vatten. På köpet fick vi större lokal med omklädningsrum, klubbrum, kök, möteslokaler samt ett stort båthus att förvara vårt material i. Vi har investerat i nya bryggor och ramper samt påbörjat en renovering av vårt klubbhus.

Våra verksamhetsområden

LJS har varje sommar sedan 1985 arrangerat populära seglarläger och genom åren har vi haft över 3500 deltagare i seglarskolan. Barnen och ungdomarna har fått chansen att på ett lekfullt sätt lära sig grunderna i segling, sjövett och sjövana, knopar, trim och allt vad som hör segling till - men framförallt har de haft kul!

LJS satsar även på seglingsträningar under vår- och höstsäsongerna. Vi har ett gäng härliga och engagerade tränare undervisar i allt från seglingens grunder till mer avancerad träning inför kappseglingar. Kappseglingar har för övrigt alltid legat LJS varmt om hjärtat. Klubben valde tidigt att satsat på att underlätta för våra aktiva att ta steget ut på kappseglingsbanorna.

LJS arrangerar varje år större kappseglingar för Optimister och andra jollar. Många duktiga kappseglare har börjat sin karriär på Lidingö Jolleseglares sommarläger och kvällsträningar, för att senare prestera goda resultat i EM och VM.